• Ağır bünyeli (killi) toprakların yumuşak ve geçirgen bir yapı kazanmasını sağlayarak toprağı havalandırır ve kolay işlenebilir duruma getirir. Hafif bünyeli (Kumlu) topraklarda ise yapıştıncı özelliği sayesinde kum taneciklerini birbirine bağlayarak toprağın su tutma kapasitesini artırır. Bu sebeple, bitkilerin sıcağa ve kurağa dayanıklılığını artım, kurak şartlarda bitkinin su stresine girmesini önler.
• Bitki kökleri tarafından alınmaya elverişli olmayan besin elementlerini yarayışlı forma dönüştürerek topraktaki besin varlığından en yüksek düzeyde faydalanmayı teşvik eder. Bunun sonucu olarak bitkilerin daha sağlıklı, güçlü ve olumsuz dış etkilere dayanıklı; meyvelerin daha iri, gösterişli, olgun, canlı renkte ve eşit büyüklükte olması sağlanır.
• Toprağın rengini koyulaştırarak daha fazla güneş enerjisi emilimi sağlar. Toprakta ısı muhafazasının artması, üründe erkenciliği teşvik eder.
• Protein oluşumunu teşvik ederek meyvede kuru madde oranını artırır.
• Yapısında doğal olarak oluşan bitki hormonlar' (Alimin, Gibberellin ve Sitokinin), kök sisteminin gelişmesini, bitkinin sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlar.
• Ürünlerin raf ömrünü uzatır ve pazar değerini artırır.
'Toprağın fiziksel ve kimyasal kalitesini artırmasının yanında biyolojik aktiviteler için de elverişli bir ortam oluşturarak faydalı mikroorganizmaların gelişmesini teşvik eder. Toprakta doğal olarak salgılanan antibiyotikler ve ayrıca humik ve fulvik asitlerin içerdiği organik vitaminler enfeksiyon hastalıklarına karşı doğal bir korunma Meydana getirir, kimyasal ilaç kullanımı azalır.